neděle 20. října 2013

Zámek Kozel

byl jedním z našich posledních letošních výletů po krásách naší vlasti, na který jsme se už dlouho těšili. Den se povedl jak na objednávku, bylo sluníčko a krásně teplo. Byl  to lovecký zámek Czerninů, postavený v době začínajícího klasicismu na konci 18. století  (stavitel Václav Haberditz) jako čtyřkřídlá přízemní budova kolem obdélníkového vnitřního nádvoří. Později byl rozšířen - když očekávali císařskou návštěvu a navíc byl majitel jmenován císařským lovčím; to byla vybudována  i kaple. Nádherná výzdoba interiéru  je od pražského malíře a dekoratéra Antonína Tuvory, který vyzdobil technikou AI secco plochy stěn většiny místností. Je to prostě nádherné, i to,že se dochoval původní mobiliář jako úžasná ukázka období rokoka a nastupujícího klasicismu.




Místnosti zámku jsou krásné, menší s nízkými stropy a  každá má svůj vchod zvenku (aby se hosté navzájem nerušili). Vstupuje se do   předsíně, oddělené od pokoje stěnou, která nesahá až do stropu (to aby teplo z té předsíně, kde byla kachlová kamna, šlo do pokojů panstva). Škoda, že se nesmí fotit uvnitř ta nádhera zejména výmalby stěn.Při naší návštěvě tu ještě byla výstava soch Olbrama Zoubka. Líbily se mi. Také přírodně krajinářský park kolem zámku je kouzelný.

Měli jsme štěstí i v tom, že na  45minutové prohlídce nás bylo jen  7, takže jsme měli možnost si vše v klidu prohlížet. Když jsme vyšli ven, tak tam čekalo tak sto lidí na další prohlídku.
Vaše 

Žádné komentáře:

Okomentovat