úterý 1. dubna 2014

Dřevěný roubený kostelík

svatého Jana Křitele se původně nacházel v obci Fláje, dnes je v Českém Jiřetíně  a je jediný tohoto typu v Krušných horách.


Byl postaven pravděpodobně v letech 1667 - 1670 na místě původního evangelického kostela. Jde o jednolodní stavbu s trojbokým presbytářem, malou vstupní předsíňkou a krásnou věžičkou na střeše. Z důvodu likvidace celé obce Fláje zatopením vodami budované přehrady byl kostelík jakožto významná památka lidové architektury zachráněn, rozebrán a v roce 1969 přemístěn do blízkého Českého Jiřetína. V roce 1995 byla dokončena jeho  celková obnova. 


 V roce 1999 byl do zvonice kostela instalovaný zvon, který byl původně v kostele v obci Klíny (kostel v Klínech byl zcela  barbarsky na počátku 70. let minulého století zbořený a hřbitov vedle něj zlikvidovaný).
 
V  dřevěném  kostelíku má být cenná gotická socha Piety z druhé poloviny XV. století, pozdně gotická Kalvárie a také se tu mají nacházet dva zajímavé náhrobní kameny. Bohužel byl kostelík  zavřený a nebyla tam jakákoli informace o samotném kostele či době, kdy je přístupný veřejnosti. I tak to byl krásný výlet do mých milovaných Krušných hor

Hodně pohody




Žádné komentáře:

Okomentovat