ke kávě, který nedá žádnou práci, a přesto je dobrý - to je nepečený moučník "střecha". Většina lidí ho moc dobře zná, dělá se na hodně způsobů. Nejčastěji je z obdélníkových sušenek a oslazeného tvarohu smíchaného se změklým máslem. Podle chuti, fantazie a dostupných dobrůtek se může tvaroh obohatit o různé přísady. Místo tvarohu a másla se může použít oslazená hustá zakysaná smetana. Já dělala tu nejjednodušší a nejrychlejší variantu.
Nejprve jsem alobal (může se použít třeba i potravinářská fólie) posypala trochou kokosu (to aby se sušenky nepřilepily), pak rozložila třemi řadami sušenky...
Důkladně jsem smíchala tvaroh s máslem, přidala trošku nastrouhané citronové kůry a kokosu (občas přidám trochu mleté skořice, ale nejvíce mi chutná tvaroh ochucený malým sáčkem rozpustné kávy 3 in 1) a rozetřela ho téměř všechen na sušenky. Doprostřed jsem narovnala dva menší banány (může se přidat i jiné ovoce, nakrájené na kousky), dala nastrouhanou čokoládu a nasekané ořechy (kdo má rád, může i v rumu namočené rozinky)
a pak jsem pomocí alobalu jsem zvedla okrajové řady sušenek, až vytvořily trojúhelník.
Na závěr jsem trochou zbylého tvarohu pomazala i obě strany "střechy" a posypala je kokosem (tím se tvaroh nelepí na alobal, do kterého jsem pak moučník zabalila). Vrch střechy se může ozdobit třeba jahodami..
Jindy jen ty postranní sušenky potřu rozpuštěnou čokoládou (na kterou se může pro okrasu také nasypat trocha kokosu) - tím se zakryje to, že jde o "jen o sušenky" a výsledek vypadá moc hezky.
Hotový moučník se dává do lednice aspoň na dvě - tři hodiny (sušenky změknou a jsou jako pečený piškot).
Já dnes potřebovala: 15 obdélníkových sušenek
500 gr tvarohu
170 gr másla
podle osobní chuti 100 - 150 gr moučkového cukru (můžete i více)
2 banány
hrst nasekaných vlašských ořechů
nastrouhaná čokoláda,
kokos..
Obvykle se první vrstva rozložených 15 sušenek potře trochou tvarohu, přidá se na každou potřenou sušenku druhá sušenka (tedy dalších 15 sušenek) a na ně se teprve dá zbylý tvaroh. Pak ten moučník víc drží pohromadě a je více "piškotový". Dnes jsem ale neměla dost sušenek, tak jsem jich dala jen jednu vrstvu.
Je to rychlé a dobré - tedy aspoň nám to moc chutná. :-)
Vaše
Žádné komentáře:
Okomentovat