neděle 28. září 2014

Zubrnice



byl by hřích opět nenavštívit, když už jsme byli ve Velkém Březně.  Aspoň můžeme porovnávat, co se od poslední návštěvy změnilo - a změnilo se...
Základem tohoto nejmladšího skanzenu v Čechách je stará vesnice, ve které se podařilo zachránit několik historických domů a postupně se k nim přenášejí další z okolních vsí tak, aby byly zachráněny od zkázy. Zastavili jsme na návsi před barokní roubenou studnou z roku 1695, která sem byla přenesena ze Střížovic, přímo proti soše Jana Nepomuckého jsme navštívili částečně roubený dům čp. 61 z roku 1808, který vypadal kdysi takto a dnes  je nádherný zvenku i zevnitř...

a další, velmi starý jednopatrový celoroubený dům původně čp. 46 v obci Loubí. Ten patřil nejbohatším sedlákům v této obci, kteří dědičně vykonávali funkci rychtářů. Na kamenné podezdívce je uveden datum 1700 a jeho přestavby, navazující na tu nejstarší část, svědčí o změnách potřeb jeho obyvatel:





Objekt je přizpůsobený jako víceúčelové vzdělávací centrum - takže má sociální zázemí, teplou vodu v kuchyňce, rovněž kamna už odpovídají současným bezpečnostním předpisům. V patře je výstava originálních lidových krojů i krojovaných panenek, které se dříve vyráběly a často si je odváželi jako zajímavý suvenýr zahraniční návštěvníci:







Také ostatní stavby v Zubrnicích jsou zajímavé a krásné:















Na vršku přímo u návsi se zvedá pozdně gotický kostel sv. Máří Magdalény, připomínaný již ve 14. století, který prošel na počátku 18. století barokní přestavbou Octaviana Broggia. Původní gotický vzhled připomínají některé stavební prvky, které byly odkryty při rekonstrukci kostela a také fragmenty fresek.





 Kolem kostela z původní starého hřbitova je rekonstruovaná část s kříži kamennými, litinovými a železnými:
























A další objekt - škola - si zaslouží zvláštní kapitolu někdy příště...

Hodně pohody





Žádné komentáře:

Okomentovat