sobota 25. října 2014

Karel Čapek

ve svých Povídkách z druhé kapsy  napsal:
" Pane, ženské mají všechny možné vášně, ale jakživy si nedělají sbírky. Viděl jste už někdy ženskou, která by měla sbírku známek nebo brouků nebo inkunabulí nebo takových věcí? Nikdy, pane! Ženské nemají tu důkladnost a - a - takovou tu náruživost. Ženské jsou tak děsně střízlivé, pane! Víte, to je ten největší rozdíl mezi námi a jimi: že jen my si děláme sbírky..."





Kvůli snaze o přesnou citaci jsem si po letech přečetla opět Čapkovy povídky - naposledy jsem je snad četla v páté třídě a moc se mi líbily, i dnes je považuji za dokonalé - a to jim bude  už téměř sto let. Jen k tomu určitému despektu vůči sběratelství u žen, který z toho citátu Karla Čapka cítím,  někdy příště řeknu svůj názor. :-)

V knížce jsem našla starou pohlednici, kterou jsem používala jako záložku  a budu ji používat zase. Jen doufám, že ji v nějaké knížce zase na nějaké to desetiletí nezapomenu. A při tomto psaní mi takhle krásně usnul kocourek na nohách - podívejte se na ty jeho roztomile složené tlapičky:


Pohodové dny 

2 komentáře:

  1. Jééé, Lado, koukám, že jsi zase zpátky ... vítej♥ Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiťo, díky moc za přivítání...♥ Něco se mi z původního blogu podařilo přenést, něco ne, ale snad to půjde dál. Také přeji hezký zbytek víkendu.

      Vymazat