čtvrtek 24. října 2013

Bečov nad Teplou

který jsme nedávno navštívili, je moc krásné městečko.  Jsem ráda, že si ještě drží svou čistou historickou tvář, genius loci zde na člověka dýchá ze všech stran. Je vidět starý hrad, zámek, kaple, podhradí ...vše čisté, krásné.



Bylo úžasné, že nás v podhradí přivítali umělečtí kováři, kteří tu předváděli ukázky svého řemeslného umění a nebylo tu žádné ošklivé panoptikum vietnamského zboží..


 První zmínka o hradu jako majetku pánů z Oseka je z poloviny 14. století. Vystřídal mnoho majitelů a měl těžký osud.  V hradní kapli se nachází unikátní soubor nástěnných maleb technikou al secco  pocházejících z doby kolem roku 1360.  Stěny soukromé komnaty pána hradu jsou pokryty výmalbou z období pozdní gotiky.  V 18. století byla původní dělová bašta stavebně zakomponována do osmiboké zámecké věže, která se stala součástí nově postaveného  barokního zámku. V současné době se hrad opravuje. V zámku jsou přístupné prostory v 2. patře, vybavené původním mobiliářem. Celé první patro je věnováno  tzv. Relikviáři sv. Maura. Tento domečkový relikviář, který byl objeven v roce 1985, je výjimečnou zlatnickou památkou na našem území a co do hodnoty je srovnáván s korunovačními klenoty.



Vaše

Žádné komentáře:

Okomentovat