pondělí 28. října 2013

Nastal čas

pro višňobraní a ořechobraní. Slova jsou odvozena od "vinobraní", protože nejde o nápoj z vína, ale z višní a ořechů. Návod jsem měla od kamarádky Evy, pak jsem si ho přečetla v mém kuchařském pokladu od paní Sandtnerové (ale tam je moc složitý). Višňovice a ořechovice "zrály" na skříni v pokojíku a společnost jim dělal krásný starý džbán, který mi daroval hodný kamarád Honzík:




Recept od kamarádky Evy na višňovici:
uzavírací sklenici naplníme stejnými díly - tedy po  1/3 zralými  čistými višněmi, cukrem a alkoholem (my dáváme půl tuzemského rumu a půl vodky), dobře uzavřeme, protřepeme a necháme na světlém místě asi 2 měsíce. Čas od času protřepeme, aby se usazený cukr rozpustil.
Višňovice podle paní Sandtnerové (zestručněný popis):
 2 kg višní, 3 fíky, 3cm celé skořice, zázvor, hřebíček,1 kousek puškvorce naloženého v cukru, 1 dkg sladkých mandlí, 5 jáder z pecek višní, 4 kolečka naložené pomerančové kůry, 3 cm2 citronové kůry, (bez bílého vnitřku), 1 l žitné kořalky, 1/4 l čistého lihu, 40-50 dkg cukru... Postup je stejný...

A protože se něco dělo, musel u toho být náš špión - kocourek. Všechno důkladně prozkoumat, očichat, aby mu nic neuteklo...



Recept na ořechovici: totéž, jako na višňovici, jenže se používají dobře omyté nezralé ořechy -ty zelené ve slupce. Prvně, když jsem ořechovici dělala, mne vyděsilo, jak obsah v uzavřené sklenici zčernal  - ale to má být.
Paní Sandtnerová radila dělat ořechovici takto:
35 kusů nezralých zelených ořechů rozkrájíme, namočíme do vody do druhého dne. Pak vodu slijeme, ořechy dáme do lahve a nalejeme na ně dobrou žitnou kořalku nebo čistý líh, láhev uzavřeme a dáme na slunné místo na 30 dnů. Pak kořalku slejeme do jiné lahve a zatím uschováme. Na ořechy nalejeme čistou žitnou nebo čistý líh, přidáme celý hřebíček, kousek celé skořice, v cukru naloženou pomerančovou kůru a ve vodě 15 minut povařený vychladlý cukr. Láhev s ořechy opět dáme na slunné místo na 14 dnů. Poté kořalku s ořechů slijeme, přilijeme do ní už uschovanou kořalku, obě prmícháme, přecedíme přes čisté plátno, nalijeme do lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.
Rozpočet je: 1,5 l dobré žitné kořalky nebo 1 l lihu na první  přípravu,
po druhé je třeba 1/8 l žitné kořalky a 1/4l lihu, 5 hřebíčků, 5 cm celé skořice, 5 koleček pomerančové kůry v cukru, 1/2 kg cukru vařeného 15 minut v 1/2 l vody.
Ty tři nádherné malé sklenky, ve starých filmech se jim říkalo  "stopečky",  jsou dárek od takového zlatého člověka -  mé  kamarádky Evy...





Připravila jsem si prázdnou velkou karafu na višňovici a udělala místo i pro ořechovici a nastalo slévání neboli višňobraní  a ořechobraní.:-) 
Ty zbylé višně nevyhazuji, ale zaliji je svařenou vodou s cukrem a zavařím - kamarádu Honzovi tyhle opilé višně hodně chutnají.:-)

 Poloprázdná velká karafa se přelila do té maličké, kterou mám na pracovním stole.
 Povinný dohled kocourka, zda vše probíhá řádně...
Obsah loňské ořechovice v této karafě jsem rychle zlikvidovala - moc dobré pití to je...:-)
 Dolito, doplněno, ochutnáno  - jen do višňovice jsem měla dát víc cukru, protože letošní višňě nebyly tak zralé (při dozrávání bylo málo sluníčka a hodně pršelo)...

 Když se višňovice zaleje horkou vodou, je z ní výborný grog...

Takže - dobrou chuť.
Vaše 

Žádné komentáře:

Okomentovat