neděle 20. října 2013

Zámek Nebílovy

Cestou domů ze zámku Kozel jsme jeli okolo  vesnice Nebílovy, kde jsou jakoby dva zámky proti sobě. Původně tu byla tvrz, pak skromný arkádový zámeček a počátkem 18. století vznikla tato dvě proti sobě obrácená podkovovitá křídla zámku. Také tento zámeček patřil jistou dobu Czerninům a interiéry maloval Antonín Tuvora, ale moc se z nich nezachovalo. 

To je novější křídlo zámku - již opravené...


a tady staré křídlo zámku, které čeká na svou rekonstrukci.

Po roce 1816 po Černínově smrti už se zámek nevyužíval jako reprezentační rezidence, ale novým majitelům, hrabatům z Valdsteina-Wartemberka, sloužil k hospodářským účelům; to pokračovalo i ve 20. století    (naposledy sloužil  barbarsky jako sklad obilí , které se  dovnitř foukalo dírou ve střeše!). Zámek se zničil natolik,  že už na něj byl vydán demoliční výměr... Naštěstí se někteří osvícení vzpamatovali a začalo  se s opravami. Ten novější zámek už je opravený, přístupný, i když mobiliář se tam sváží z ostatního  fondu státních památek; ten starý vypadá ještě jako přízrak, ale má už aspoň novou střechu a okna. Oba státní zámky - Kozel i Nebilovy - rozhodně stojí za prohlídku. Pro mne byly asi nejúžasnější interiérové malby Antonína Tuvory.




Upravuje se do úžasné barokní podoby i zdevastovaný  parčík, kde  jsou pávi -  tak jsem si sebrala pár jejich jemňoučkých peříček, která jim vypadávají. Největší radost dělají kocourkovi, který si je z broušeného košíčku shodí na zem a hraje si s nimi.
Vaše

Žádné komentáře:

Okomentovat